Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

codex

Зајакнување на националната Кодекс структура во Северна Македонија

14.12.2022
Во рамки на Проектот „Зајакнување на националната Кодекс структура во Северна Македонија“, што Агенцијата за храна и ветеринарство го имплементира со техничка поддршка на Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (ФАО), од 12 до 13 декември 2022, во Скопје се спроведе експертска мисија, во чии рамки се одржа работилница  со цел вклучување на научната заедница и институции во специфичната работа на Кодекс Алиментариус.

Техничко упатство за имплементација на системи за е-известување за контрола на храната

13.09.2022
Комплексноста на синџирите за снабдување со храна и зголемената важност на глобалната трговија со земјоделски производи создаваат нови и уште поголеми предизвици за управување со безбедноста на храната.

Меѓународен систем на ФАО за следење на антимикробна отпорност (InFARM) и ИТ платформа

02.09.2022
Еден од клучните елементи за зајакнување на капацитетот на една земја за надзор и следење на антимикробната отпорност (АМО) и употребата на антибиотици во храната и земјоделството е преку обезбедување стандардизиран пристап за собирање, анализа, толкување и споделување податоци.

Дијалози за дисеминација на знаење за АМО

13.07.2022
Во организација на работната група на ФАО за антимикробна отпорност (АМО) со релевантните технички мрежи на ФАО, секој втор четврток во месецот, од 12:30-13:30 по средноевропско време се одржуваат серија месечни вебинари чија цел е информирање на учесниците за одредени научни и технички теми поврзани со антимикробната отпорност (АМО).

Зајакнување на националната Кодекс структура во Северна Македонија

07.07.2022
Во рамки на Проектот „Зајакнување на националната Кодекс структура во Северна Македонија“, што Агенцијата за храна и ветеринарство го имплементира со техничка поддршка на Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (ФАО), во соработка со Националната Агенција на Шведска за безбедност на храна и Норвешката Агенција за безбедност на храна, кои воедно се и твининг партнери на Северна Македонија во овој проект, од 05 – 06 јули 2022 година во Скопје се одржа работилница...

Побезбедна храна, подобро здравје

03.06.2022
По повод Светскиот ден за безбедност на храната во организација на Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (FAO) и Светската здравствена организација (WHO)  на 07 јуни 2022 година, од 14 до 15h ќе се одржи виртуелна панел дискусија.

Светски ден за безбедност на храната 2022 година

26.05.2022
Четвртиот Светски ден за безбедност на храната (World Food Safety Day) ќе се одбележи на 7 јуни 2022 година и ќе биде насочен кон привлекување внимание и инспирирање на акција за да се помогне во спречување, откривање и управување со ризиците поврзани со храната, придонесувајќи за сигурност на храната, здравјето на луѓето, економскиот просперитет, земјоделското производство, пристап до пазарот, туризмот и одржливиот развој.

Меѓународни и национални регулаторни стратегии за борба против измамите со храна

07.04.2022
Организацијата за храна и земјоделство на ОН (ФАО) во соработка со Универзитетот на Калифорнија, Лос Анџелес (University of California, Los Angeles, Resnick Center for Food Law and Policy), објави труд на тема „Меѓународни и национални регулаторни стратегии за борба против измамите со храна“

Инсекти кои се употребуваат за човечка исхрана од аспект на безбедност на храната

14.04.2021
Организацијата за храна и земјоделство објави документ во кој се обезбедува преглед на различните проблеми со безбедноста на храната што можат да бидат поврзани со инсектите кои се употребуваат за исхрана на луѓето.

Воспоставена националната структура на Codex alimentarius commission

15.12.2020
Со поддршка на проектот „Зајакнување на националната Кодекс структура во земјата“, Агенцијата за храна и ветеринарство воспостави оперативна Национална структура на Кодекс алиментариус (збир на меѓународно признаени стандарди, правила на постапување, насоки и други препораки поврзани со храната, производството на храна и безбедност на храната со цел заштита на потрошувачите).