Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

 
IPA

Доставено досието до ОИЕ за прогласување на земјава за слободна од класична чума кај свињите

01.10.2020
Агенцијата за храна и ветеринарство денес, до Светската организација за здравствена заштита на животните – ОИЕ го достави Досието со кое кај оваа светски реномирана  организација официјално аплицираше за добивање на статус на Република Северна Македонија за земја слободна од болеста  класична свинска чума, една година по донесувањето на решението со кое се прекина превентивната вакцинацијата на свињите против оваа болест.

ФАО: Вториот состанок за АСЧ посветен на ловот на диви свињи

01.10.2020
И покрај ограничувањата во патувањето и средбите лице в лице заради глобалната пандемија КОВИД-19, ФАО продолжи да ги здружува партнерите преку Интернет, за да разговараат за Африканската свинска чума  - смртоноснo, вирусно, прекугранично заболување кај домашните и дивите свињи, против кое нема вакцина. Фокусот на состанокот кој се одржа вчера беше ставен на дивите свињи, ловот и ловната биосигурност.

АХВ го одбележа 28 Септември- Светски ден на борба против беснило

28.09.2020
Одговорно чувајте ги милениците. Нивното одгледување не е и не смее да биде само мода или забава. Вакцинирајте ги кучињата и мачките и против беснило, така ќе го заштитите нивното, но и сопственото здравје
 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео