Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

 
IPA

Граѓаните јадат безбедно месо без антибиотици и хормони

19.10.2017
Агенцијата за храна и ветеринарство најостро ги демантира наводите во текстот ,,Состојбата е алармантна! Заштитете се себе си и вашите деца: Еве како да препознаете дали месото е полно со антибиотици и хормони” објавено на интернет порталот www.skopje24.mk, а преземено од неколку други интернет изданија во кој неодговорно се тврди дека граѓаните јадат месо полно со антибиотици, хормони и адитиви.

АХВ ги одбележа Светскиот ден на храната и Меѓународниот ден на борба против гладтта

17.10.2017
Агенцијата за храна и ветеринарство во соработка со Организацијата на потрошувачи на Македонија (ОПМ) и Црвениот крст во Веро Центар во Скопје, во саботата ги одбележаа 16 Октомври, Светскиот ден на храната и 17 Октомври - Светскиот ден на борба против гладта, со промоција а храна на штандови и делење брошури за едукација на граѓаните.

Со помош на ФАО се одржуваат обуки за рано препознавање на болестите Син јазик и Чвореста кожа

11.10.2017
Подигнување на јавната свест и зајакнување на контролата на вектор преносливите болести кои иако нетипични за овие простори, од неодамна се присутни и во регионот и во Република Северна Македонија. Како да се препознааат болестите Јазлеста кожа и Син јазик, каква е улогата на векторите во пренесувањето на болестите, кои се мерките кои треба да се преземат за да се спречи нивното ширење, како да се препознаат клиничките слики на овие до неодамна непознати болести, како да се дијагностицираат.

Почна првата од серијалот обуки за благосостојба на живиотните при колење во организација на ОИЕ

10.10.2017

Агенцијата за храна и ветеринарство е домаќин на првата работилница “Обука за обучувачи за заштита и благосостојба на животните при колење” во организација на Светската организација за здравствена заштита на животните-ОИЕ. Учесници на обуката се по двајца преставници од Агенцијата за храна и ветеринарство и од релевантните институции од Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Албанија и Косово. Предавачи на обуката се реномирани експерти од областа на благосостојбата на животните, ангажирани од страна на преставништвото на ОИЕ во Брисел.

 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Видео