Организацијата за храна и земјоделство на ОН (ФАО) во соработка со Меѓународната федерација на индустријата за добиточна храна (International Feed Industry Federation - IFIF) објави Прирачник на тема „Добри практики во секторот добиточна храна“ – Имплементирање на Кодексот на практика на Кодекс Алиментариус за добри практики во исхраната на животни.
Забрзаниот раст на светската популација во последните децении во комбинација со урбанизацијата и промените во животниот стил, како и навиките во исхраната, ја зголемија потрошувачката на храна од животинско потекло. Овој тренд е особено значаен кај многу економии во развој, каде што зголемувањето на приходот по глава на жител доведе до поголема потрошувачка на животински протеини. Зголемената побарувачка на животински производи е задоволена главно преку интензивирање на системите за производство, како и насочување кон производство на живина и свињи. И двете се поврзани со зголемена употреба на добиточна храна и претставуваат предизвик во некои производствени средини.
Прирачникот содржи сеопфатни информации и практични упатства кои што ќе им помогнат на земјоделците, производителите, како и на сите засегнати страни да се усогласат со барањата на Кодексот на практика на Кодекс Алиментариус за добри практики во исхраната на животни.
Примената на Кодексот е важен чекор за проширување на меѓународната трговија со добиточна храна и производи од животинско потекло. И земјите извознички на храна, како и земјите увознички, имаат корист од поголема и побезбедна трговија со добиточна храна и производи од животинско потекло.
Покрај тоа, прирачникот ќе биде од голема важност за националните надлежни органи, особено за оние кои спроведуваат официјални контроли поврзани со добиточната храна, а може да послужи и како прирачник за обука и водич за формирање национални здруженија за добиточна храна.
Прирачникот може да се преземе на следниот линк: