Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Мај 2020

Одржана работилница за новите обврски на ветеринарните друштва

28.05.2020
Поради актуелната состојба со вирусот Covid 19, Агенцијата за храна и ветеринарство, преку видео конференција користејќи ја платформата Zoom meeting, минатата недела одржа работилница за едукација на официјалните ветринари и лиценцираните доктори по ветринарна медицина

Codex Alimentarius

Codex Alimentarius е збир на меѓународно признаени стандарди, правила на постапување, насоки и други препораки поврзани со храната, производството на храна и безбедност на храната со цел заштита на потрошувачите.

Овие стандарди се развиваат и одржуваат од страна на Комисијата на Кодекс Алиментариус (Codex Alimentarius Commission), тело основано во ноември 1961 година од страна на ФАО (Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации). Кон овој проект подоцна се приклучи и Светската здравствена организација (СЗО).

Прв пат по 23 години се извезе македонско јагнешко месо во Јордан

12.05.2020
За прв пат после 23 години и со авионски карго транспорт, вчера се изврши извоз на свежо разладено македонско јагнешко месо во Јордан. Се работи за извоз на 2.000 јагниња, откупени од домашните одгледувачи на овци, кои со авионски транспорт вчера доцна попладне се извезоа во Јордан.

АХВ: Да се вакцинираат живината и гулабите против болеста Њукастел

10.05.2020
Агенцијата за храна и ветеринарство апелира до одгледувачите на живина на целата територија на државава да ја исполнат законската обврска и согласно Годишната наредба за здравствена заштита на животните, да се обратат до најблиското ветеринарно друштво и да ја вакцинираат живината и гулабите против болеста Њукастел. 

Нови правила за работа на рестораните во услови на пандемија со КОВИД 19

08.05.2020
Во пресрет на најавеното  укинување на дел од мерките и ограничувањата донесени поради епидемијата на вирусот КОВИД 19 и разгледување на можноста од страна на Комисијата за заразни болести за повторно отворање и работа на угостителските објекти, Агенцијата за храна и ветеринарство подготви сет на препораки [ВРСКА] за организирање на работата на угостителите во услови на пандемија со корона вирусот.

ПРЕПОРАКИ НАМЕНЕТИ ЗА РАБОТА НА БИЗНИС ОПЕРАТОРИТЕ СО ХРАНА ВО УСЛОВИ НА ПРИСУСТВО НА И МОЖНА ИНФЕКЦИЈA СО КОВИД -19

08.05.2020
ПРЕПОРАКИ НАМЕНЕТИ ЗА РАБОТА НА БИЗНИС ОПЕРАТОРИТЕ СО ХРАНА ВО УСЛОВИ НА ПРИСУСТВО НА И МОЖНА ИНФЕКЦИЈA СО КОВИД -19 - угостителска дејност, угостителски објекти за исхрана, како и угостителски објекти за сместување во кои што се подготвува и послужува храна за гостите

Драстично намалена бруцелозата кај крупниот добиток

08.05.2020
Околу 18 милиони евра потрошила државава од 2008 година досега за справување со бруцелозата. Болеста кај добитокот се уште ја има, но, пристапот на сузбивање е сменет поради што се очекува максимално прочистување, па и целосно искоренување.

Во првиот квартал од 2020 спроведени 12 699 контроли

06.05.2020
Повеќе од 85 тони небезбедна храна уништија инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) и операторите за храна од јануари до март годинава. Најголемиот дел небезбедна храна, односно 68 541 килограми ги повлекле самите оператори согласно имплементираните HACCP планови, додека инспекторите за храна и официјалните ветеринари, како небезбедни уништиле 17 173 килограми храна.

Комплетно чистење и дезинфекција пред повторно отворање на угостителските објекти

05.05.2020
Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) бара од сопствениците на угостителски објекти пред најавата дека е можно од следната недела некои од нив да бидат отворени да спроведат дезинфекција и чистење на опремата и на површините за обработка на храна и да го дезинфицираат целиот објект.