Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Бабовски за Ал Џезеира: Состојбата со африканската чума кај свињите е стабилна

17.03.2023
Бабовски за Ал Џезеира: Состојбата со африканската чума кај свињите е стабилна

Ситуацијата со африканската свинска чума во последниве три месеци е стабилна, изјави за ТВ Ал Џезеира, директорот на Агенција за храна и ветеринарство Николче Бабовски.

Рестриктивните мерки на сила се само уште во Куманово, а во другите општини, додаде тој во изјавата, дозволено е повторно да се одгледуваат свињи само со исполнување на неколку услови.

 

 

Откако ветеринарната инспекција ќе изврши категоризација, зависно од тоа дали фармата е со низок или со среден ризик, може да се почнеа со репопулација. Таа дилема мораме да ја расчистиме. Повторното одгледување е можно, дури и се препорачува, бидејќи тие одгледувачи се дел од нашата месна индустрија. Оние кои не ги исполнуваат условите, не можат да вршат репопулација. Мораат прво да ги подигнат стандардите во одгледувалиштата и да дојдат барем до категоријата фарми со среден ризик

- истакна Бабовски.
 

Ознаки
Категорија