Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Науката на дланка

23.11.2022
efsa

Европската агенција за безбедност на храна започна со објавување серија интервјуа во кои се разговара за теми поврзани со безбедност на храната а кои произлегуваат од истражувањето “Евро-барометар” спроведено на ниво на земји членки на Европската унија во 2022 година.

Дали е безбедно да се конзумираат инсекти? Колку шолји кафе смеам дневно да конзумирам? Како науката помага да се подобри благосостојбата на животните? Ова се само неколку од многуте прашања за кои ќе се дискутира во серијата интервјуа наречени “Науката на дланка”.

Серијата интервјуа се состои од интересни разговори со научници кои имаат сопствен придонес во областа на безбедност на храната на ниво на Европска унија.

Во првата епизода се дискутира за најчестите прашања на потрошувачите во однос на купувањето храна и други теми кои произлегуваат од истражувањето “Евро-барометар” во 2022 година. Интервјуто е достапно на англиски јазик на следниот линк https://www.efsa.europa.eu/en/podcast/episode-1-food-choices-beyond-gut-feelings , а во наредните епизоди ќе се дискутира на темите поврзани со труењата со храна, инсектите како храна произведена со иновирани технологии како и благосостојба за време на транспорт на животните.

 

Ознаки
Категорија