Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Септември 2022

Интервју со Николче Бабовски: Досега уништени повеќе од 83 тони храна, инспекторите ги проверуваат ладилниците

30.09.2022
Во време на високи цени на електричната енергија, кога се повеќе граѓани јавно го искажуваат својот страв за тоа дали храната се чува на соодветна температура, од Агенцијата за храна и ветeринарство велат дека се свесни за потенцијалната опасност, поради што инспекторите добиле налог за контроли на ладниот систем за чување на храна.

Бабовски се обрати на 9-от Меѓународен научно - стручен собир “Денови на ветеринарна медицина 2022”

23.09.2022
Директорот на Агенција за храна и ветеринарство Николче Бабовски, се обрати на отворањето на 9-от Меѓународен научно - стручен собир “Денови на ветеринарна медицина 2022”,  кој од 22 до 25 септември се одржува во Охрид во организација на Факултетот за ветеринарна медицина – Скопје, а во соработка со Ветеринарната комора на Република Северна Македонија.

Гостување на директорот на АХВ Николче Бабовски на Утринска програма на ТВ Телма

23.09.2022
Првиот човек на Агенцијата за храна и ветеринарство, Николе Бабовски, во гостувањето на утринската програма на ТВ Телма се осврна на актуелната состојба со болеста африканска чума кај сињите во нашата земја.

АХВ нареди итно повлекување на виршли Wudy поради присуство на бактерија

22.09.2022
Врз основа на добиена нотификација за пласиран небезбеден производ на пазарот во Република Северна Македонија, – виршли од брендот Wudy, кај кои вo земја членка на ЕУ, било утврдено присуство на бактерија Listeria мonocytogenes ST 155, како контакт точка на Системот за брзо предупредување за храна и храна за исхрана на животни (RASSF) на Европската унија, Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), нареди итно повлекување...

Техничко упатство за имплементација на системи за е-известување за контрола на храната

13.09.2022
Комплексноста на синџирите за снабдување со храна и зголемената важност на глобалната трговија со земјоделски производи создаваат нови и уште поголеми предизвици за управување со безбедноста на храната.

Повеќе простор, пониски температури, пократки патувања

09.09.2022
Според препораките објавени од Европската агенција за безбедност на храна (ЕФСА), обезбедување повеќе простор, намалување на максималните температури и одржување на времето на патување на минимум се потребни за да се подобри благосостојбата на фармските животни за време на транспортот.