Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Одржан третиот состанок на Националниот совет за безбедност на храна и храна за животни

05.12.2018
Одржан третиот состанок на Националниот совет за безбедност на храна и храна за животни

Што е акриламид, како настанува во храната, каква е европската регулатива за воспоставување мерки и која е референтната точка за ублажување на неговото присуството во храната, во кој вид храна најчесто се сретнува, дали постои и која е толерантната доза, што говорат податоците од Системот за брзо предупредување за храна и храна за исхрана на животни на Европската унија? Ова се дел од прашањата на кои се дискутираше денес, на третиот состанок на Националниот совет за безбедност на храна и храна за животни, кој го организираше Агенцијата за храна и ветеринарство.

-Агенцијата за храна и ветеринарство подготви Правилник за воспоставување на мерки за ублажување на последиците и нивоа на референтни вредности за намалување на присуството на акриламид во храната, со кој ќе се уреди оваа материја. Правилникот треба наскоро да биде донесен. Креиран е согласно европската регулатива и научните искуства за ризиците кои ги носи акриламидот, а кои ги споделува и Европската агенција за безбедност на храната – ЕФСА – рече на состанокот директорот на Агенција за храна и ветеринарство Зоран Атанасов во својство на претседател и претседавач со Националниот совет.

Согласно релевантните научни сознанија, акриламидот е соединение кое се создава во храната кога се пече или пржи на високи температури и може да има штетно влијание врз здравјето на луѓето. Затоа, како што истакна директорот Атанасов, Агенцијата за храна и ветеринарство во рамки на мониторинг програмите ќе воведе земање и на мостри за лабораториско испитување за утврдување на присуството и количеството на акриламид во храната и од домашното производство, бидејќи, станува збор за соединение кое е го има во голем број производи, особено во оние кои ги консумираат децата, како што се чипсови, крекери, вафли и слични производи кои, во поголеми количини можат во да бидат штетни за нивното здравје.

Лидија Дамевска, раководител на Секторот за проценка и комуникација на ризик при Агенцијата ги информираше членовите на Советот дека ЕФСА ги следи нивоата на акриламид во храната и на секои три години прави евалуација на резултатите. Според податоците од Системот за брзо известување за безбедноста на храната и храната за животни на Европската унија, во 2014 и 2015 година не се евидентирани нотификации за производи во кои се најдени поголеми количини на акриламид од востановената долна граница, за разлика од 2016 кога е нотирана една небезбедна пратка по потекло од Хрватска.

Во 2017 година РАССФ системот нотифицирал 21 небезбедна пратка, од кои 15 од Србија, 5 од Босна и Херцеговина и 1 од Република Северна Македонија. Во 2018 година поради зголемено присуство на акриламид, како небезбедни нотифицирани биле 3 пратки – по една од Холандија, Србија и од Босна и Херцеговина.

На состанокот, заклучено беше членките на Советот до Агенцијата да достават листа на стручни лица од факултетите, научно истражувачките институции и други научни и образовни институции од чии редови, врз основа на дефинирани критериуми, преку отворен повик ќе се изберат и претставници во десетте научни панели кои ги организира Советот. Прашањата на кои ќе се дискутира во рамки на панелите се однесуваат на прашања од областа на здравствената заштита и благосостојбата на животните, биолошките опасности, контаминентите во синџирот на исхраната, за диететските производи, исхраната и алергиите, за адитивите и хранливите состојки додадени во храната. Проценка на ризик и подготовка на извештаи за одредени прашања од делокруг на работа на Советот ќе се врши и преку панелите за средства за заштита на растенијата и нивни резидуи, за здравје на растенијата, за адитиви и производи или супстанции употребени во храната за животни, како и преку панелите за материјали во контакт со храната, ензими, подобрувачи на вкус и технолошки помагала, вклучително и панелот за генетски модифицирани организми.

За креирање на националната мрежа за размена и дистрибуирање на податоци и информации со Европската агенција за безбедност на храната – ЕФСА, на состанокот беше заклучено до Агенцијата за храна и ветеринарство, која е контакт точка на ЕФСА, да се испрати листа на лица со кои официјално ќе се воспостави комуникацијата.

Категорија