Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Јануари 2022

Тајван со парични казни за внес на производи од свинско месо

29.01.2022
Агенцијата за храна и ветеринарство ги известува бизнис операторите и граѓаните, дека Бирото за здравствена инспекција и карантин на растенијата и животните од Тајван, од 10 јануари годинава, воведе дополнителни биосигурносни мерки за заштита од внесување на тропски болести.

АХВ одговорно и професионално се справува со африканската свинска чума

14.01.2022
Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) најостро ја демантира и осудува изјавата на претседателот на Комисијата за земјоделство на ВМРО-ДПМНЕ, Цветан Трипуновски, дека  ветеринарните власти не презеле никакви мерки за заштита од вирусот на африканска свинска чума во изминативе години и во опасност го довеле опстанокот на свињарството во земјава.

Бабовски во Делчево: Се преземаат мерки за спречување на ширење на Африканска свинска чума

11.01.2022
Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Николче Бабовски денес имаше работна посета на Општина Делчево при што заедно со градоначалникот Горан Трајковски направија увид и контрола врз досега преземените мерки за спречување на појавата и ширењето на Африканска свинска чума и ги дефинираа идните активности во кои активно се вклучени Локалната самоуправа и ЈКП „Брегалница“.

Потврден прв случај на Африканска свинска чума во земјава

08.01.2022
Врз основа на добиени лабораториски наоди од Институтот за ветеринарна медицина од 06.01.2022 година, Агенцијата  за храна и ветеринарство (АХВ) го потврди првиот случај на присуство на болеста Африканска свинска чума во две огледувалишта во делчевското село Драмче каде се угинати 14 свињи.

Почна примената на Договорот за поедноставен транспорт на храна меѓу Македонија, Србија и Албанија

03.01.2022
Стапи во сила Договорот за соработка во областа на ветеринарството, безбедност на храна и фитосанитарната политика, потпишан во рамки на иницијативата „Отворен Балкан“. Согласно Договорот, поедноставени се царинските постапки поради што е и олеснет транспортот на храна.