Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Декември 2021

Реализирани и надминати плановите за развој на земјоделството, безбедноста на храната и субвенционирањето на производството

29.12.2021
Заменик - министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски и директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Николче Бабовски, денеска одржаа работен состанок со новинарите од медиумите кои активно го следат земјоделскиот сектор.

АХВ одзеде и уништи 29 неидентификувани свињи

20.12.2021
Инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ),  во рамки на засилените контроли пред новогодишните празници кои се спроведуваат и на добиточните пазари и прометот со живи животни, со цел зајакнување на мерките за спречување на појава и ширење на болеста Африканска свинска чума кај свињите, викендов (сабота, 18.12.2021 година), во соработка со Министерство за внатрешни работи спроведе контрола на прометот на живи животни на добиточниот пазар во Струмица и во Куманов...

Проценка на мерките за контрола на болестите од категорија А од Законот за здравствена заштита на животните на ЕУ: Њукастелска болест

13.12.2021
Европската комисија и додели мандат на Европската агенција за безбедност на храна да направи проценка на ефикасност на некои од мерките за контрола на болести кои се наоѓаат на листата на категорија А согласно Регулативата (ЕУ) 2016/429 за трансмисивни болести кај животните (‘Закон за здравствена заштита на животните на ЕУ’).

Комисија за одлучување по прекршоци

Комисијата за одлучување по прекршок одлучува по прекршоците по Законот за безбедност на храна, Законот за ветеринарно здравство („Службен весник на Република Македонија” бр. 113/2007, 24/2011, 136/2011, 123/2012, 123/15, 154/15, 53/2016), Законот за безбедност на храна за животни („Службен весник на Република Македонија” бр. 145/2010, 53/2011, 1/2012, 33/2015, 149/2015 и 53/2016 ), Законот за благосостојба и заштита на животните („Службен весник на Република Македонија” бр.

Збирен извештај на Европската унија за надзор на присуство на ТСЕ зa 2020 година

03.12.2021
На 30 ноември 2021 година Европската агенција за безбедност на храна (EFSA) го објави збирниот извештај на Европската унија за надзор на присуство на Трансмисивни спонгиформни енцефалопатии (ТСЕ) во 2020 година