Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Јануари 2021

Научно мислење за проценка на мерките за контрола на болести од категорија А од Законот за здравствена заштита на животните: Високо патогена авијарна инфлуенца

29.01.2021
Европската агенција за безбедност на храна (ЕФСА) доби мандат од Европската комисија за проценка на ефективноста на некои од мерките за контрола на болестите од категорија А согласно Регулативата (ЕУ) 2016/429 за преносливи болести кај животните („Закон за здравствена заштита на животните“).

Нема проблем со безбедноста на овошјето и зеленчукот

16.01.2021
Секојдневно се вршат испитувањата во маркетите, пиљарите, се врши редовна контрола и никогаш не бил бројот на мострите земен да повеќе од десет мостри имаат некави минимални количини на резидуи кои не се опасни по здравјето на луѓето.

Граѓаните јадат безбедно овошје и зеленчук

13.01.2021
Паушални и невистинити се тврдењата објавени денес на интернет порталот skopjeinfo.mk, со кои во текстот со наслов “Домати и краставици во јануари - од пазар се враќаме со ќеси полни отрови”, тенденциозно и без аргументи, на граѓаните им се пласираат невистини бека јадат небезбедно овошје и зеленчук.

Заштитете ги животните од студ и снег

12.01.2021
Најавените врнежи од снег проследени со ветер и пад на темепертурите, можат негативно да влијат на здравјето на животните, иако, повеќето видови, релативно добро ги поднесуваат ниските температури.