ОДДЕЛЕНИЕТО ЗА БЕЗБЕДНОСТ И КВАЛИТЕТ НА ХРАНА ОД ЖИВОТИНСКО ПОТЕКЛО
- Извршува работи од областа на безбедноста и квалитет на храната од животинско потекло
- Учествува во планирање и креирање на политиките и програмите од областа на безбедноста и квалитетот на храната од животинско потекло
- Учествува во изготвување на прописи од областа на ветеринарното јавно здравство
- Спроведува Годишен план за мониторинг на резидуи и недозволени супстанции кај живи животни, производи и суровини од животинско потекло
- Спроведува Годишен план за мониторинг на антимикробна отпорност
- Учествува во стручни комисии и работни групи од областа на ветеринарното јавно здравство
- Спроведува постапка на одобрување за производство, обработка и манипулација со храна од животинско потекло
- Врши регистрација на правни лица кои вршат увоз на храна од животинско потекло
- Изработува акти во управна постапка од прв степен
- Спроведува активности за утврдување на исполнетоста на барањата за безбедност на храната и ветеринарното здравство на операторите со храна и објекти за производство, обработка, манипулација и извоз на храна од животинско потекло
- Води регистри на објектите и оператори со храна од животинско потекло
- Учествува во развој и одржување на информатичките системи и другите бази на податоци од областа на ветеринарното јавно здравство
- Изготвува процедури, упатства, водичи, брошури и друга стручни материјали од областа на ветеринарното јавно здравство
- Одобрување на објекти и оператори со храна од животинско потекло
- Регистрирање на објекти и оператори со храна од животинско потекло
- Регистрирање на правни лица кои вршат увоз на храна од животинско потекло
- Регистрација на примарни производители
- Квалитет на храна од животинско потекло
- Годишен план за мониторинг на резидуи и недозволени супстанции кај живи животни, производи и суровини
- Годишен план за мониторинг на антимикробна отпорност