Толковник на термини кои се користат при проценката на ризик во областа на безбедност на храната
https://www.efsa.europa.eu/en/glossary-taxonomy-terms
Прифатлива дневна доза/внес/ |
Acceptable daily intake |
Проценка на количината на супстанцијата во храната или водата за пиење која може да се консумира во текот на животот, без да претставува значителен ризик по здравјето. Вообичаено се изразува во милиграми на супстанцијата по килограм телесна тежина и се однесува на хемиски супстанции како што прехранбените адитиви, остатоци од пестициди и ветеринарни лекови. |
|
Активна супстанција против пестициди |
Active substance for pesticides |
Супстанца која делува против штетни организми, како што се штетници или болести кои влијаат на растенија. |
|
Акутна изложеност |
Acute exposure |
Еднократна или краткорочна изложеност на супстанцијата, вообичаено помалку од 24 часа. |
|
Адекватен/соодветен внес/доза |
Adequate intake |
Диететските препораки кои се користат кога нема доволно податоци за да се пресмета просечната потреба. Соодветната доза е просечното ниво на нутритиенти што се конзумираат секојдневно од страна на еден типично здрава популација за која се претпоставува дека е соодветна за потребите на населението. |
|
ПДД |
АDI |
Прифатливата дневна доза (ПДП) е проценка на количината на супстанцијата во храната или водата за пиење која може да се консумира во текот на животот, без да претставува значителен ризик по здравјето. Таа обично се изразува во милиграми на супстанцијата по килограм телесна тежина и се однесува на хемиски супстанции како што се прехранбените адитиви, остатоци од пестициди и ветеринарни лекови. |
|
АДМЕ |
ADME |
Кратенка за "апсорпција, дистрибуција, метаболизам и екскреција", четирите клучни процеси кои опишуваат како лековите и хемикалиите влегуваат во телото, што се случува со нив, додека тие се таму, и како тие се елиминираат |
|
Несакано дејство |
Adverse effect |
Промена во здравствената состојба, растот, однесувањето или развојот на организмот што ја намалува неговата способност да се развива или да преживее |
|
Патека/насока со негативен исход |
adverse outcome pathway |
Начинот на визуелизација на еден синџир на настани поврзани со каузалноста што може да доведе до штетен исход за организмите или животната средина. |
|
Адекватен/соодветен внес/доза |
AI |
Адекватниот внес/доза (AI) е диететска препорака која се користи кога нема доволно податоци за да се пресмета просечната потреба. АI е просечното ниво на нутритиенти што се консумира секојдневно од страна на една типично здрава популација, за кои се претпоставува дека се соодветни согласно потребите на населението. |
|
Алерген |
allergen |
Вообичаено безопасна супстанца, како што се состојката во прехранбените производи, која (веднаш) предизвикува алергиска реакција кај лица подложни на алергии. |
|
Алергеност |
allergenicity |
Способноста да се предизвика абнормален имунолошки одговор кој доведува до алергиска реакција кај одредено лице. |
|
Алтернативен метод |
alternative method |
Метода која може да се користи во истражувања за да го замени традиционалното тестирање на животни со неинвазивни методи или супституција. Видете исто така замена, намалување и префинетост (3RS). |
|
Амино киселина |
amino acid |
Составен елемент што ги сочинува протеините. Некои од нив можат да бидат произведени самостојно од страна на човечкото тело, додека други може да се добијат само преку исхраната. |
|
Клонирање на животните |
animal cloning |
Техника која се користи за да се направи точна генетска копија на животно. |
|
Модел на животно |
animal model |
Метода која вклучува животни или животински клетки кои тестираат како одредена супстанција или исхрана може да предизвика болести кај луѓето. |
|
Мерки засновани врз реакциите на животните |
animal-based measure |
Стандардизирани начини за оценување на благосостојбата на животните врз основа на нивните реакции. |
|
Антагонистички |
antagonistic |
Опишува супстанца која делува антагонистички во однос на друга супстанција, со откажување од својот ефект; на пример, хормон кој, кога ќе се ослободи во телото, спречува друг хормон да делува. |
|
Антимикробна резистенција |
antimicrobial resistance |
Способноста на микробите да растат во присуство на супстанции специфично дизајнирани да ги убијат нив; на пример, некои инфекции кај луѓето сега се отпорни на антибиотици, зголемувајќи ја загриженоста за нивната широка употреба. |
|
Акватична eгзотоксилогија |
aquatic ecotoxicology |
Поле на науката кое се занимава со влијанието на токсични материи на акватичниот свет (на пример влијанието врз рибите, раковите, водните растенија и алги). |
|
ПП |
AR |
Просечната потреба (ПП), е нивото на нутритиенти во исхраната што ги задоволува дневните потреби на половина од луѓето во една типична здрава популација. |
|
Просечна потреба |
average requirement |
Нивото на нутритиенти во исхраната што ги задоволува дневните потреби на половина од луѓето во една типично здрава популација. |
Одгледување на пчели |
bee brood |
Колективно заедничко име за новоизлегнатите пчели од едно легло. |
|
Бенчмарк доза |
benchmark dose |
Минималната доза на супстанција која произведува јасен, ризик со ниско ниво на загрозување на здравствената состојба, вообичаено во опсег од 1-10% на промена во одреден токсичен ефект како што е индукција на рак. |
|
Биотест |
bioassay |
Стандарден начин на мерење со цел да се види како една супстанција (на пример, витамин, хормон или ѓубриво) влијаела врз организмот или ткивото во рамките на тој организам. |
|
Биорасположивост |
bioavailability |
Термин со кој се опишува колку една супстанција навлегува во крвта преку различни правци, вклучувајќи ја и исхраната. Тоа може да се однесува на витамини, адитиви, пестициди и лекови. |
|
Биоцид |
biocide |
Подготовка на една или повеќе активни супстанции (види дефиниција) со цел да се употребуваат хемикалии или други средства за да се уништат или запрат активностите на штетните организми, како што се болестите на растенијата или инфекциите на животни. |
|
Биодиверзитет |
biodiversity |
Термин кој се користи да се опишат различни живи организми кои опстојуваат во одредена средина. |
|
Биоинформатика |
bioinformatics |
Терминот чадор за биолошки студии кои користат компјутерски програми како дел од нивната методологија. Биоинформатиката е комбинација на компјутерски науки, статистика, математика и инженерство за да се проучуваат и процесираат биолошки податоци. Видете исто така транскриптоматика, протеомика и метаболомика. |
|
Биолошко значење |
biological relevance |
Настан или појава која се дефинира како биолошко значење ако нејзината големина или последиците би можеле да имаат последици по здравјето на луѓето. |
|
Биомаркер |
biomarker |
Карактеристика која објективно може да се измери и може да се смета како индикатор на нормален биолошки процес, процес на болест, или типична реакција на лек или терапија; на пример, крвен притисок. |
|
BMD |
BMD |
Бенчмарк доза (BMD) е минималната доза на супстанција која произведува јасен, незначителен ризик по здравјето, обично во опсег од 1-10% промена во одреден токсичен ефект како што е индукцијата/поттикнувањето на рак. |
|
BMI |
BMI |
Индексот на телесна маса (BMI) е мерење кое го изразува односот помеѓу тежината и висината на поединецот. BMI се пресметува со делење на тежината во килограми наспроти висината во метри на квадрат (т.е. висина x висина). Се користи за да се процени дали тежината на одредено лице е соодветна. |
|
Индекс на телесна маса |
body mass index |
Мерење кое го изразува односот помеѓу тежината и висината на поединецот. BMI се пресметува со делење на тежината во килограми наспроти висината во метри на квадрат (т.е. висина x висина). Се користи за да се процени дали тежината на одредено лице е соодветна. |
|
Ботанички |
botanical |
Супстанција, што се користи или како храна или како лек, што се добива од растенија, габи, алги или лишаи. |
|
Програма за одгледување |
breeding programme |
Структурирана програма за подобрување на популацијата на растенија или животни одгледувајќи одредени карактеристики. |
|
Тежина на болеста |
burden of disease |
Како и на кој начин болеста влијае на населението во однос на нарушено здравје, ризик од смртност, финансиски трошоци за лекување или други признаени индикатори. |
Јаглехидрати |
carbohydrates |
Семејството на нутритиенти, кое вклучува шеќери, скроб и растителни влакна. |
|
Канцерогеност |
carcinogenicity |
Канцерогени елементи на една супстанција кога некое животно или човек се изложува на истите. |
|
Хемиска опасност |
chemical hazard |
Опасност по здравјето како резултат на изложеност на одредена хемикалија; на пример, иритација, изгореници, карциногеност. |
|
Хемиска смеса |
chemical mixture |
Мешавини на супстанции каде што секоја хемикалија може да има посебен идентификуван ефект врз телото и / или комбиниран ефект. |
|
Хемиски остатоци |
chemical residue |
Мали количини на хемикалии кои се наоѓаат во прехранбени производи кои биле изложени на пестициди, токсини или слични производи. |
|
Хронична изложеност |
chronic exposure |
Долгорочна постојана или повремена изложеност на супстанција која може да има влијание врз здравјето со текот на времето. |
|
Ко-резистентност |
co-resistance |
Генетски пренесена резистентност во организмот (на пример, отпорност на растенијата на болеста) што произлегува од две или повеќе поврзани гени кои се пренесуваат со генерации. |
|
Компаративна проценка |
comparative assessment |
Оваа проценка се бара во законот, со цел да се споредат безбедноста на генетски модифицирани (ГМ) организми наспроти соодветниот организам којшто не е ГМ. |
|
Интервал на доверба |
confidence interval |
Статистички термин за да се опише опсег во рамките на една дистрибуција, каде што ќе се очекува поголемиот дел од податоците да се наоѓаат; на пример, со очекување дека 95% од возрасните лица ќе биде помеѓу 1,4 м и 1,9 м височина. |
|
Конзервативна претпоставка |
conservative assumption |
Проценка која има тенденција да се греши на страната на претпазливост или се дава "најлошото сценарио". Често се користи во проценката на ризикот за да се осигура дека се зема во предвид максималниот ризик кој може да се настане. |
|
Контаминент |
contaminant |
Која било супстанција што се јавува во прехранбените производи, што не е додадена намерно. Загадувачите можат да произлезат од пакувањето, преработката на храна и нејзиниот транспорт, земјоделски практики или употреба на лекови од животинско потекло. Терминот не вклучува контаминација од инсекти и глодари. |
|
Корелација |
correlation |
Статистички термин со кој се опишува односот меѓу две променливи (на пример, внесот на калциум и развојот на коските). |
|
Критичен ефект |
critical effect |
Несаканите ефекти што се забележуваат со најниската доза кога ранливата популација е изложена на супстанцијата како што се еколошкиот или нутритивниот токсин. Ова може да се однесува на луѓето, како и на други видови, како животните, растенијата или микробите. |
|
Вкрстена контаминација |
cross contamination |
Процесот со кој микробите ненамерно пренесуваат токсини од една материја или предмет на друг, со штетен негативен ефект. |
|
Вкрстена реактивност |
cross reactivity |
Ситуација во која алергиската реакција на една супстанција, исто така, доведува до алергиска реакција на друга супстанција. Ова вообичаено се случува поради тоа што алергените (на пример, кикирики и ореово дрво) имаат слични карактеристики, кои го предизвикуваат и поттикнуваат имунолошкиот одбранбен механизам на телото. |
|
Кумулативна групна проценка |
cumulative assessment group |
Хемикалии кои се сметаат како група затоа што тие, најверојатно, ќе делуваат врз телото на ист начин. |
|
Кумулативен ефект |
cumulative effect |
Термин кој се користи да се опише како изложеноста на повеќе од една хемикалија може да влијае на телото. Се користи за да се објасни долгорочната изложеност на смеси од хемикалии, како пестициди или адитиви. |
|
Кумулативна проценка на ризикот |
cumulative risk assessment |
Метода на проценка на ризиците по здравјето или животната средина од повеќе супстанции како што се хемикалиите. |
Дефицит/недостаток |
deficiency |
Недостатокот на неопходен фактор во, на пример, исхраната или животната средина, што резултира со штетни последици врз растот на организмот. |
|
Деградациски производ |
degradation product |
Хемикалија која се формира кога супстанцијата се распаѓа или декомпозира. |
|
Стапка на деградација |
degradation rate |
Начин да се опише колку брзо една супстанција (на пр. загадувањето во реката) ќе се прекине и ќе се елиминира од средината. |
|
Развојна токсичност |
developmental toxicity |
Кој било негативен ефект врз развојот на плодот, бебиња, новороденчиња или деца кога се изложени на токсични супстанции. |
|
Изложеност во исхраната |
dietary exposure |
За целите на проценката на ризик, мерењето на количината на супстанцијата што се консумира од страна на човек или животно во нивната исхрана која е намерно додадена или ненамерно присутна (на пример, нутритиенти, адитиви или пестициди). |
|
Диететска референтна вредност |
dietary reference value |
Комплетен збир на референтни вредности за внесот на нутритиенти се состои од референтни дози за популацијата (PRI), Просечните потреби (AR), адекватни дози (АI), долниот праг за внес (LTI) и референтни дози за внес (RI). DRVs обично се користат како основа за референтните вредности во означувањето на храната и за утврдување на упатствата за исхраната. |
|
Диоксин |
dioxin |
Одржлив, хлор кој содржи органски загадувач кој се јавува како нус-производ на индустриски процеси. Тоа може да се акумулира во синџирот на исхрана и да претставува сериозен ризик за јавното здравје и животната средина. |
|
Епидемија на болеста |
disease outbreak |
Вишок на случаи со болести во споредба со она што нормално би се очекувало кај една популација. Епидемија може да се случи во ограничена географска област, или може да се прошири во неколку земји. Истата може да трае од неколку дена или недели, па дури и неколку години. |
|
ДНК |
DNA |
Сложена молекула во вид на синџир која го носи генетскиот материјал, присутен во живите организми и некои вируси. ДНК (дезоксирибонуклеинската киселина) е способна самата да се копира и носи упатства за сите протеини што се користат за да се создаде и одржи животот. |
|
ДНК секвенца |
DNA sequence |
Точниот редослед на единици во ДНК синџирот. |
|
Доза |
dose |
Вкупниот износ на супстанцијата (на пример хемиски супстанции или нутритиенти) што се даваат на, конзумираат или се апсорбираат од страна на поединец, населението или екосистемот. |
|
Додавање на доза |
dose addition |
Постапка за утврдување на реакцијата на организми во мешавина на хемикалии со слична токсичност. Ова вклучува додавање на нивните поединечни ефекти со цел да се предвиди можното влијание врз целокупната смеса. |
|
Реакцијата кон дозата |
dose response |
Односот помеѓу количината на супстанцијата на која е изложен организмот на поединецот, населението или екосистемот и начинот на кој тој одговара (на пример, во однос на токсичност). |
|
ДРВ |
DRV |
Диететски референтни вредности (DRVs) се комплетен збир на референтни вредности за внесот на нутритиенти од референтните дози за внес на населението (PRI), Просечна Потреба (AR), адекватни дози (АI), долниот праг на внес (LTI) и референтни внесувања (RI). DRVs обично се користат како основа за референтните вредности во означувањето на храната и утврдувањето на насоките за исхраната. |
Е број |
E number |
Број кој значително се користи во Европската унија за да се идентификуваат дозволените количини на адитиви во храната. Е бројот значи дека адитивот ги има положено тестовите за безбедност и е одобрен за употреба. |
|
Еколошко обновување |
ecological recovery |
Враќањето на населението или екосистемот на претходно дефиниран статус по нарушувањето на неговата нормална активност (на пример изложеност на токсини или штетници, или промена во снабдувањето со храна). |
|
Опција за еколошко обновување |
ecological recovery option |
Опција за управување со ризикот прифаќајќи одредено ниво на влијание од изложувањето на хемиски, биолошки или физички стрес во однос на населението или екосистемот ако се спроведе еколошко закрепнување/обновување. |
|
Опција за поставување на еколошки праг/горна граница |
ecological threshold option |
Опција за управување со ризици прифаќајќи занемарливо ниво на ефект од изложеност на хемиски, биолошки или физички стрес во однос на населението или екосистемот. |
|
Екосистем |
ecosystem |
Заедница на живи организми во врска со неживи компоненти (на пример, воздух, вода и минерална почва). Здравиот екосистем е одлично избалансиран систем, каде што животните, растенијата и микроорганизмите живеат во хармонија со околината. |
|
Екосистемски услуги |
ecosystem services |
Предности за луѓето или животните обезбедени од страна на еден екосистем, како што се обезбедување на храна или гориво, природни лековити состојки, и одржување на плодноста на почвата. |
|
Eкотоксикологија |
ecotoxicology |
Студијата на негативните ефекти од супстанциите, особено од хемикалиите, во однос на животната средина и здравјето на луѓето. |
|
Ефикасност |
efficacy |
Колку добро нешто работи согласно претходно дефинираните стандарди и очекувања. |
|
Нови ризици |
emerging risk |
Ризик по здравјето на растенијата, луѓето или растенијата кои произлегуваат од нов извор или зголемена подложност или изложеност на постоечки извор или. |
|
Ендемични |
endemic |
Постојано присутни во регионот или популацијата, без разлика дали се латентни или активни што се мери со клинички испитувања. |
|
Ендокрина активна супстанција |
endocrine active substance |
Хемикалија која може да комуницира со ендокриниот (хормонски) систем на телото. |
|
Ендокрин дисруптор |
endocrine disruptor |
Супстанца која негативно влијае на ендокриниот систем (хормонски), што доведува до негативни последици за организми и / или нивните потомци. |
|
Ендогени |
endogenous |
Опишува супстанции кои природно се појавуваат во рамките на телото; на пример, холестерол. |
|
Крајна точка |
endpoint |
Физички или хемиски исход кој може да се оценува преку тестирање; на пример, крвен притисок или нивоа на потенцијалниот токсин во телото. |
|
Проценка на ризикот за животната средина (ЕRА) |
Environmental Risk Assessment (ERA) |
Процесот на проценка на потенцијалната штета по животната средина предизвикани од супстанцијата, активноста или природната појава. Ова може да вклучува воведување на ГМ растенија, употреба на пестициди, или ширењето на растителни штетници. |
|
Токсичност на животната средина |
environmental toxicity |
Негативното влијание на супстанцијата или активноста (хемикалии, воведувањето на ГМ посевите) кај популацијата или животните, растенијата или микробите во животната средина (водата, почвата). |
|
Ензим |
enzyme |
Протеин кој стимулира или забрзува одредена реакција во телото; на пример, дигестивните ензими помагаат да се разгради храната во нутритиенти. |
|
Епидемија |
epidemic |
Широко распространета појава на заразна болест во една заедница во одреден временски период. |
|
Епидемиолошки индикатор |
epidemiological indicator |
Мерење кое одредува колку е распространета и потентна опасноста по населението, или кој делува како индикатор на ризикот по здравјето на луѓето; на пример, лош негативен рејтинг во однос на хигиената на продажните места на храна дејствувајќи како замена за ризикот од труење со храна. |
|
Епидемиологија |
epidemiology |
Студија за тоа колку често болестите и други здравствени состојби се јавуваат кај различни групи на луѓе и зошто. Тоа вклучува проучување на мерења поврзани со јавното здравје (на пример, изложеноста на пестициди или дефицит на витамин) во однос на населението и како тие можат да влијаат на ризикот од појава на здравствени проблеми. |
|
ЕRА |
ERA |
проценка на ризикот за животната средина (ЕРА) е процес на проценка на потенцијалните штети врз животната средина предизвикани од супстанцијата, активноста или природната појава. Ова може да вклучува воведување на ГМ растенија, употреба на пестициди, или ширење на растителни штетници. |
|
Суштински нутритиенти |
essential nutrient |
Која било супстанција која живиот организам мора да ја консумира преку исхраната со цел да се поддржи нормалното здравје, развој и раст. |
|
Регулаторната рамка на ЕУ |
EU regulatory framework |
Називот на политиките и законите во Европа кои колективно ги заштитуваат потрошувачите. |
|
Егзогени |
exogenous |
Опишува супстанции во човечкото тело што произлегле од надворешен извор во исхраната или животната средина; на пример, ветеринарните медицински остатоци. |
|
Изложеност |
exposure |
Концентрацијата или износот на одредена супстанца која се консумира од страна на поединец, населението или екосистемот во одредена фреквенција во текот на одреден временски период. |
|
Проценка на изложеноста |
exposure assessment |
Еден од клучните чекори за проценка на ризик, ова се однесува на темелна евалуација на тоа кој или што биле изложени на опасност и квантификација на износите кои се вклучени. |
|
Изразен протеини |
expressed protein |
Протеин, кој е направен според одреден ДНК рецепт. Обично се користи за да означи протеин настанат како последица на генетска манипулација на организмот. |
Додаток за храна на животни |
feed additive |
Производ намерно додаден на храна за животни за да се подобри: i) квалитетот на храната за животни ii) квалитетот на прехранбените производи добиени од животни; iii) благосостојбата на животните и нивното здравје. |
|
Опитна почва |
field trial |
Тестирање спроведено врз земјоделските култури за да се утврди колку пестициди се задржуваат по применетите вообичаени земјоделски практики и колку долго пестицидите и нивните остатоци опстојуваат во посевите. Резултатите од тестирањето се користат за да се пренесат правилата за дозволените количини на остатоци од пестициди во храната. |
|
Вкус |
flavouring |
Состојка што се додава во храната за да се промени нејзиниот вкус или мирис. |
|
Следење на формулата |
follow-on formula |
Замена за мајчиното млеко наменето за бебиња кои започнале со дохрана (односно воведување на цврста храна на околу 6 месечна возраст). |
|
Додаток на храна |
food additive |
Супстанца која намерно се додава во храната или безалкохолни пијалаци поради корисни технолошки причини (на пример, да се сочува, конзервира да се задржи вкусот и бојата или да се обезбеди одредена текстура). Адитивите во храната обично не се конзумираат самостојно ниту пак се користат како типични состојки во храната. |
|
Материјали кои стапуваат во контакт со храната |
food contact material |
Било каков материјал, обично пакувањето или кујнската опрема, наменети за да дојдат во контакт со прехранбените производи. |
|
Додаток/суплемент во исхраната |
food supplement |
Прехранбените производи кои содржат концентрирани количини на нутритиенти или други супстанции кои се наменети за дополнување на нормалната исхрана. |
|
Насоки за исхраната врз основа на храната |
food-based dietary guidelines |
Препораките базирани на науката за здрава исхрана кои ги претвораат нумеричките цели на исхраната во основани совети во однос на тоа каква храна треба да се консумира. |
|
Алиментарни интоксикации |
foodborne disease |
Болести предизвикана од храна или пијалаци кои биле контаминирани од токсини или штетни микроорганизми (на пример, бактерии, вируси). |
|
Алиментарна епидемија |
foodborne outbreak |
Две или повеќе лица добиваат иста Алиментарна болест по консумирање или пиење на истата храна. |
Побарувања за општи функции |
general function claim |
Вид на побарување во здравството кое подразбира дека нутритиентот или прехранбената состојка, може да влијаат на одржувањето на нормалната здравствена состојба на луѓето, ефикасноста, или поддршката во контролата на тежината. |
|
Генетска разновидност |
genetic diversity |
Генетски варијации помеѓу и во рамките на видовите. |
|
Генетски модифициран организам |
genetically modified organism |
Организам кој содржи генетски материјал кој е намерно изменет, а кој не се среќава природно во одгледувањето или селекцијата на истиот. |
|
Геном |
genome |
Целиот износ на генетски материјал кој се наоѓа во клетките на живите организми. |
|
Генотоксичност |
genotoxicity |
Кога една супстанција е способна за оштетување на ДНК во клетките. |
|
Генотипизација |
genotyping |
Метода за визуелизација на еден или повеќе гени во еден жив организам. Тоа често се користи како средство за да се разберат специфични карактеристики |
|
Род/Вид |
genus |
Признат начин на категоризација на тесно поврзани видови на организми. Родот/Видот е првиот дел од латинското име на видовите; на пример, Хомо сапиенс (човечко суштество) е дел од родот/видот Хомо. |
|
ДЛП |
GLP |
Добра лабораториска пракса (ДЛП) е стандардизиран начин на планирање, извршување и известување за студиите базирани на лабораториски истражувања за да се обезбеди висок стандард на квалитет и сигурност. |
|
ГМО |
GMO |
Генетски модифициран организам (ГМО) е организам кој содржи генетски материјал кој е намерно изменет, а кои не се среќава природно преку одгледувањето и селекцијата на истиот. |
|
Организам кој не е ГМО таргетиран |
GMO non-target organism |
Друг организам кој не е генетски модифициран, но кој може да стапи во допир со, или да биде погоден од присуството на ГМ организми. |
|
GMP/ДПП |
GMP |
Добра производна пракса (GMP) е која било пракса која се однесува на условите и потребните мерки за да се осигури безбедноста и соодветноста на храната во сите фази на синџирот на исхрана. |
|
Добра хигиенска пракса |
good hygiene practice |
Стандардизиран начин на работа кој гарантира дека прехранбените производи се произведени безбедно и хигиенски. |
|
Добра лабораториска пракса |
good laboratory practice |
Стандардизиран начин на планирање, извршување и известување за студии базирани на лабораториски испитувања за да се обезбеди висок стандард на квалитет и сигурност. |
|
Добра производна пракса |
good manufacturing practice |
Секоја практика во врска со условите и потребните мерки за да се осигури безбедноста и соодветноста на храната во сите фази на синџирот на исхрана. |
HACCP |
HACCP |
Анализата на опасности и критични контролни точки (HACCP) претставува систем кој ги идентификува, проценува и контролира опасностите за безбедноста на храната. Тој се спроведува од компаниите за храна со цел да се обезбеди безбедно производство, складирање и транспорт на храна. |
|
Пола-живот |
half-life |
Времето потребно за 50% од супстанцијата присутна кај поединец, населението или екосистемот да се разложи или да се отстрани по природен пат. Честопати се користи за да се опише исчезнувањето на потенцијално штетни супстанции, како што се хемиските токсини. |
|
Опасност |
hazard |
Супстанција или активност која има потенцијал да предизвика негативни штетни ефекти/последици за живите организми или средини. |
|
Анализа на ризици и критични контролни точки |
hazard analysis and critical control point |
Системот кој ги идентификува, проценува и контролира опасностите за безбедноста на храната. Се спроведува од бизнисите кои работат со храна за да се обезбеди безбедно производство, складирање и транспорт на храна. |
|
Карактеризација на опасноста |
hazard characterisation |
Вториот чекор во проценката на ризикот, ова вклучува дефинирање на природата на негативните здравствени ефекти поврзани со биолошките, хемиски и физички агенси кои можат да бидат присутни во храната. Процесот треба, ако е можно, да вклучува разбирање на дозите кои се даваат и поврзаните реакции. |
|
Идентификација на опасноста |
hazard identification |
Прв чекор во проценката на ризикот, кој вклучува идентификација на биолошки, хемиски и физички агенси кои може да предизвикаат негативни здравствени последици. |
|
Побарувања во однос на здравјето |
health claim |
Секоја практика (на пример, изјава или визуелно) се користи во маркетингот на храна за да се укаже на тоа дека здравствените придобивки може да бидат стекнати од консумирање на дадена храна, нутритиенти или состојки. |
|
Вредности базирани на насоки за здравјето |
health-based guidance value |
Упатство за безбедна потрошувачка на супстанции што ги земаат во предвид тековните податоци за безбедност на податоците, несигурноста во овие податоци, како и можното веројатно времетраење на потрошувачката на истите. |
|
Холистички пристап |
holistic approach |
Пристап за проценка на ризикот кој ги зема во предвид комплексноста на реалните животни ситуации. |
|
Растенија домаќини на штетници |
host plant |
Растение домаќин на штетници кои се хранат од него. |
|
Човечки биомониторинг |
human biomonitoring |
Директно мерење на нивото на токсични хемиски соединенија присутни во телото. Честопати, овие мерења се прават со користење на крв и урина. |
|
Допирни точки помеѓу човекот и животните |
human-animal interface |
Термин кој се користи за да се опишат мноштво начини на кои животните и луѓето можат да комуницираат, а со тоа создавајќи пат на болестите да се пренесуваат (на пример преку храната или загадените средини). |
|
Имунотоксичност |
immunotoxicity |
Кој било негативен ефект врз имунолошкиот систем (на пример, алергија или воспаление) кој резултира како последица на изложеноста на токсични супстанции. |
|
Нечистотија |
impurity |
Секое туѓо тело присутно во храната или добиточната храна кои можат да настанат поради грешки во производство, складирање и транспорт. |
|
ин силико |
in silico |
Истражување на теоретската метода, особено вклучувајќи компјутерски модели, за да се предвидат можните токсиколошки, или други, несакани ефекти од супстанции. |
|
ин витро |
in vitro |
истражувачки метод кој вклучува испитување на клетки или ткива екстрахирани од живи организми. |
|
in vivo |
in vivo |
истражувачки метод кој вклучува испитување на индивидуални живи животни или популации на живи животни. |
|
Инциденца |
incidence |
Бројот на нови случаи кои се појавуваат во одреден временски период во дефинирана географска област; на пример, бројот на заболени од грип годишно во Европа. |
|
Состојка |
ingredient |
Секоја супстанција што намерно се додава во храната која останува во готовиот производ, дури и во изменета форма. |
|
Неорганско соединение |
inorganic compound |
Хемикалија која обично не содржи јаглерод; на пример, вода, кислород, натриум хлорид. |
|
Инсектицид |
insecticide |
Супстанција која убива инсекти. |
|
Внес/консумација |
intake |
Износот на супстанција (на пример, нутритиенти или хемиски соединенија) што се индегистираат од страна на лице или животно преку исхраната. |
|
Интолеранција |
intolerance |
Реакција на супстанција која не е предизвикана од страна на имунолошки предизвикана реакција. Интолеранциите се почести отколку алергиите но се помалку сериозни. |
|
Инвазивни видови |
invasive species |
Животни, растенија или други организми воведени од страна на човекот во места надвор од нивниот природен спектар на дистрибуција. |
|
Зрачење |
irradiation |
Третман на храната со зрачење (на пример, X-зраци) како средства за уништување на потенцијално штетните бактерии. |
|
Изолат |
isolate |
Единечна супстанца или културата на микроби добиени во чиста форма од мешавина на супстанции или бактерии. |
Граница на детекција |
limit of detection |
Најниската концентрација на супстанца која може да се открие со користење на стандардни тестови, но што е премногу мала за да се измери со сигурност. |
|
Граница на квантификација |
limit of quantification |
Најниската концентрација на супстанца која може да се измери со сигурност применувајќи стандардни тестови. |
|
Липиди |
lipid |
Масти и супстанции сродни на мастите. |
|
LOAEL |
LOAEL |
Најниско ниво забележани несакани ефекти (LOAEL) е најниското ниво на супстанца која е забележана дека предизвикува штета кај изложеното на ризик население. |
|
LOD |
LOD |
Граница на детекција (LOD) е најниската концентрација на супстанца која може да се открие со користење на стандардни тестови, но што е премногу мала за да се измери со сигурност. |
|
LOQ |
LOQ |
Границата на квантификација (LOQ) е најниската концентрација на супстанца која може да се измери со сигурност применувајќи стандардни тестови. |
|
Последици од ниска доза |
low dose effect |
Ефект кој се јавува во ниски дози на супстанцијата, односно под тие дози што традиционално се користат за целите на токсиколошки студии. |
|
Проценка на долната граница |
lower bound estimate |
Проценка на минималната изложеност на потенцијално штетните супстанции, нормално нула, што ги зема предвид нормалната потрошувачка на храна која содржи занемарливи количини од супстанцијата. |
|
Најниско ниво на забележани несакани последици |
lowest observed adverse effect level |
Најниско ниво на супстанца која е забележана дека предизвикува штета кај изложеното на ризик население. |
Макронутритиент |
macronutrient |
Калориски содржана компонента на храна (масти, протеини, јаглехидрати) потребна во значителни количини за нормален раст, развој и одржување на здравјето на луѓето. |
|
Граница на изложеност |
margin of exposure |
Алатка која се користи во проценката на ризикот со цел да се истражуваат безбедносните проблеми што произлегуваат од присуството на потенцијално токсични супстанции во храната или храната за животни. |
|
Маргина на сигурност |
margin of safety |
Недостатокот меѓу фактичката доза на супстанција од страна на дадена популација и проценетата дневна доза во текот на животниот век за кои експертите сметаат дека се безбедни. |
|
Максимално дозволено ниво |
maximum permitted level |
Максималниот износ на загадувач, токсиноткој се ослободува по природен пат или нутритиент дозволен во храната или добиточната храна. |
|
Максимално ниво на резидуи/остатоци од пестициди |
maximum residue level for pesticides |
Максималниот износ на остатоци од пестициди дозволени во храна или добиточна храна, изразен во милиграми по килограм. |
|
Механизмот на дејство |
mechanism of action |
Процесот според кој супстанцијата произведува ефект врз жив организам. |
|
Механизмот на токсичност |
mechanism of toxicity |
Одредена секвенца на настани објаснувајќи како супстанцијата предизвикува токсични ефекти. |
|
Мета-анализа |
meta-analysis |
Статистички метод кој им овозможува на резултатите од слични истражувања да се генерираат со цел да се утврдат какви било значајни трендови. |
|
Метаболизам |
metabolism |
Вкупниот збир на физички и хемиски процеси кои се случуваат во живите организми. |
|
Метаболит |
metabolite |
Супстанција која е формирана како резултат на метаболизмот во организмот. |
|
Метаболомика |
metabolomics |
Студија на метаболната состојба на организмот преку систематска анализа на неговите метаболити во клетките или биолошките течности (на пример, крв, урина). |
|
Микронутритиенти |
micronutrient |
Нутритиенти потребни од страна на телото во мали количини за нормален раст, развој и одржување на здравјето на луѓето; на пример, витамини и минерали. |
|
Минерали |
mineral |
Неоргански елементи кои се среќаваат природно (на пример калциум, железо) кои се потребни во исхраната за нормален раст, развој и здравје. |
|
Начин на дејствување |
mode of action |
Низа на настани, идентификувани од страна на истражувањето, што ги објаснува набљудуваните ефекти. |
|
Маргина на изложеност |
MOE |
Маргината на изложеност (МЕ) е алатка која се користи во проценката на ризикот со цел да се истражуваат безбедносните проблеми што произлегуваат од присуството на потенцијално токсична супстанција во храна или храна за животни. |
|
Молекуларна типизација |
molecular typing |
Еден начин на идентификување на специфичните видови на организми гледајќи и анализирајќи го нивниот генетски материјал. Честопати се користи за да се карактеризираат бактерии или вируси. |
|
МНР |
MRL |
Максималниот износ на остатоци од пестициди дозволени во храна или добиточна храна, изразен во милиграми по килограм. |
|
Мутагеност |
mutagenicity |
Капацитет да предизвика трајни, обично негативни, промени во организмот и потомството менувајќи ја структурата на неговата ДНК. |
|
Мутација |
mutation |
Постојани, вообичаено негативни, промени во генетскиот материјал на клетката кои, во повеќето случаи, може да се пренесат на потомството. |
|
Микотоксин |
mycotoxin |
Токсин произведен од одредени видови на мувла, кои се опасни за луѓето и животните. |
Наноматеријал |
nanomaterial |
Природен или произведен материјал кој содржи минимални единечни единици вообичаено измерени помеѓу 1 и 100 нанометри. Нанометарот е еден милијардити дел од метарот (човечкото влакно е широко од 80,000-100,000 нанометри). |
|
Нанонаука |
nanoscience |
Студија на наноматеријали. |
|
Невротоксичност |
neurotoxicity |
Негативен ефект врз нервниот систем (на пример, парализа или губиток на функцијата) кој резултира поради изложеноста на потенцијално токсични супстанции. |
|
Азотна рамнотежа |
nitrogen balance |
Разликата помеѓу консумирањето на азот од исхраната (главно од протеини) и количината на азот што се губи исфрлајќи се од телото како отпад (на пример, преку фецес). |
|
NMDRC |
NMDRC |
Не-монотоничната крива за реакција на доза (NMDRC) е комплексна врска помеѓу дозата на супстанцијата и нејзиниот ефект, така што, наместо одредена реакција, при едноставно зголемување или намалување на дозата, кривата може да биде, на пример во "У" облик. |
|
Не е забележан несакан ефект (NOAEL) |
No Observed Adverse Effect Level (NOAEL) |
Најголема концентрација или количина на супстанција која го се внесува не се јавуваат забележливи негативни ефекти кај изложеното на ризик население. |
|
NOAEL |
NOAEL |
Нема забележано ниво на негативен ефект (NOAEL) е најголемата концентрација или количина на супстанција која кога се внесува не се јавуваат забележливи негативни ефекти кај изложеното население. |
|
не-монотонcка крива за реакција на дозата |
non-monotonic dose-response curve |
Комплексен однос помеѓу дозата на супстанцијата и нејзиниот ефект, така што, наместо одредена реакција, едноставно при зголемување или намалување на дозата, кривата може да биде, на пример во "У" облик. |
|
Ново-воведена храна |
novel food |
Храна или хранлива состојка која не е наменета за човекова употреба до значителен степен во рамките на Европската унија пред 15 мај 1997 година. |
|
Нутритиенти |
nutrient |
Елемент или соединение потребни за нормален раст, развој и одржување на здравјето. Основните нутритиенти не може да се произведат од страна на телото и мора, според тоа, да се конзумираат преку храната. |
|
Исхрана |
nutrition |
Науката затоа на кој начин исхраната се однесува на потребата на телото за одржување. |
|
Барања за исхрана |
nutrition claim |
Изјава која имплицира дека еден прехранбен производ има корисни хранливи својства, како што се "малку масти" или "богата со растителни влакна". |
Појава |
occurrence |
Факт или зачестеност на нешто (на пример, болест или недостаток во однос на населението) кој се случува. |
|
Omics |
omics |
Високо-придвижувани технологии кои се користат за холистичка анализа на молекули кои ги сочинуваат клетките на живите организми; на пример, Генетиката е проучување на целиот геном, додека Протеомиката го анализира целосното комплетирање на протеините во биолошкиот примерок. |
|
Органско соединение |
organic compound |
Хемиски соединенија што содржат јаглерод; честопати се добиваат од растенија, животни или бактерии. |
|
организам |
organism |
Жив организам, како што се луѓето, животните, растенијата и микроорганизмите (на пример, бактерии, вируси) |
PAL |
PAL |
Ниво на физичка активност (PAL) е начин на проценување на физичката активност кај лице со набљудување на употребата на енергијата (калориите) во текот на 24 часа во однос на количината на енергија потребна како гориво на телото за време на одмор. |
|
Пандемија |
pandemic |
Епидемија која станува многу распространета и влијае на регионот, континентот или на целиот свет. |
|
Патоген |
pathogen |
Организам (на пример, бактерии, вируси и паразити) кои можат да предизвикаат болест. |
|
Интеракција меѓу патоген и домаќин |
pathogen-host interaction |
Интеракцијата помеѓу патоген (организам кој предизвикува болести како што се бактерии, вирус или паразит) и живиот организам, или домаќин, во кој може да се развие болеста. |
|
Перцентил |
percentile |
Начин на визуелизација на ниски, средни и високи појавувања на мерење (на пр. внес на витамин C) со поделба на цела дистрибуција на сто еднакви делови. |
|
Дозволеното ниво |
permissible level |
Максимално ниво на супстанцијата или други агенси на кои луѓето можат безбедно да бидат изложени во текот на одреден временски период. |
|
Штетници |
pest |
Жив организам (на пример, инсекти, глодари, трева, габи или вируси) штетни за растенијата и / или нивните производи (на пример, семки, овошје) |
|
известување за штетници |
pest reporting |
Постапката за известување што го идентификува вистинскиот или потенцијален ризик од појава, епидемија или ширење на штетници дефинирана како барање за карантин во одредена географска област. |
|
пестициди |
pesticide |
Супстанции кои се користат да се уништат или контролираат штетниците, вклучувајќи организми кои пренесуваат разни болести и несакани инсекти, животни и растенија. |
|
Просторно ниво на активност (PAL) |
Physical Activity Level (PAL) |
Начин на проценување на физичката активност кај лице преку набљудување на енергијата (калориите) потребни во текот на 24 часа наспроти количината на енергија потребна како гориво на телото за време на одмор. |
|
Производ за заштита на растенијата (ЈПП) |
Plant Protection Product (PPP) |
Производи кои се користат за да се заштити, сочува или да се влијае врз растот на посакуваните растенија или да се уништи или контролира растот на несаканите растенија или делови од растенија. |
|
PMEM |
PMEM |
Следење на ефектите на новиот производ (на пример, ГМ растение), по неговото пуштање на пазарот. Ова може да открие несакани дејства кои не се предвидени во проценката на ризикот спроведена пред пуштањето на пазарот. Таа се залага за пост-мониторинг на пазарот на животната средина. |
|
точка на поаѓање |
point of departure |
Точката на кривата за реакција на доза воспоставена од експериментални податоци кои се користат за да се генерира безбедно ниво. |
|
Популација |
population |
Заедница на луѓе, животни или растенија од ист вид. |
|
референтна доза за населението |
population reference intake |
Внесувањето на нутритиенти што веројатно се применува за да се задоволат потребите на речиси сите здрави луѓе во популацијата. |
|
Прагот/границата на населението |
population threshold |
Ниво поставено во рамките на населението за да се покаже кога доаѓа до значителна промена при појава на ризик; на пример, точката во која одреден број на луѓе се изложени на една хемикалија. |
|
пост-мониторинг на пазарот на ГМ растенија |
post-market environmental monitoring of GM plants |
Следење на ефектите на ново-пласираниот производ (на пример, ГМ растение), по неговото пуштање на пазарот. Ова може да открие несакани дејства кои не се предвидени во проценката на ризикот спроведена пред пуштањето на производот на пазарот. |
|
Потентност/Способност |
potency |
Мерење на капацитетот на хемиска супстанција да врши влијание, опишано од аспект на односот помеѓу дозата што се користи и обемот на резултирачкиот ефект како последица на внесената доза. |
|
ЈПП |
PPP |
производи за заштита на растенијата (ЈПП) се користат за да се заштити, сочува или да се влијае врз растот на посакуваните растенија или да се уништи или контролира растот на несаканите растенија или делови од растенија. |
|
преваленца |
prevalence |
Процентот на населението за кој е утврдено дека постои состојба. |
|
PRI |
PRI |
Внесувањето на нутритиенти што е веројатно дека ќе ги задоволи потребите на речиси сите здрави луѓе во популацијата. Таа се залага за референтната доза на популацијата. |
|
Прион |
prion |
Инфективен агенс, прионите се абнормални протеини кои можат да се пренесуваат помеѓу видовите напаѓајќи ги клеточните протеини што се наоѓаат главно во мозокот. |
|
Веројатност |
probability |
Веројатноста дека одреден настан ќе се случи или дека измерената вредност ќе падне во рамките на одреден опсег. |
|
формулација на проблемот |
problem formulation |
Процесот на дефинирање на специфичен проблем што се адресира, на пример, проценка на ризикот по животната средина. Тоа подразбира артикулирање на прашање и дефинирање како тоа може да се одговори (на пример, преку утврдување на крајни точки што треба да се измерат). |
|
помош за преработка |
processing aid |
Супстанција која се додава во текот на преработката на храна за да се добијат посебни карактеристики; на пример, квасецот што се додава на лебот. |
|
заштитени култури |
protected crop |
Култури во пластеници или култивации што растат под покривки (на пример, во политунели). |
|
Протеини |
protein |
Тип на молекула составена од комплексни низи од амино киселини (протеински составни блокови). |
|
Протеомика |
proteomics |
Еден од семејството на т.н. "oмика методи: приод кон проучувањето на протеини при што целиот состав на протеини во даден примерок (на ткиво, клетки или биолошки течности како крвта) се анализира истовремено. |
QPS |
QPS |
Квалификувана претпоставка за безбедност (QPS) е постапка за оцена на безбедноста на микроорганизмите што се користат во синџирот на исхрана. QPS користи знаење за безбедноста на одредени микроорганизми за да се разликуваат оние кои не се предмет на интерес (и може да им се даде QPS статус) од оние кои може да претставуваат ризик и треба да бидат предмет на целосна проценка на сигурноста. |
|
QSAR |
QSAR |
квантитативно / квалитативни структурни односи помеѓу активности (QSAR) се збир на методи со кои ефектите на различни соединенија се поврзани со нивните молекуларни структури. Тоа им овозможува да се предвидат веројатно негативните или позитивни ефекти на одредена хемикалија споредувајќи ја со други кои имаат слични структури. |
|
квалификувана претпоставка за безбедноста |
qualified presumption of safety |
постапка за процена на безбедноста на микро организмите што се користат во синџирот на исхрана. QPS користи знаење за безбедноста на одредени микроорганизми што треба да се разликуваат од оние кои не се предмет на интерес (и може да им се даде QPS статус) од оние кои може да претставуваат ризик и треба да бидат предмет на целосна проценка на сигурноста. |
|
квантитативни / квалитативни структурни односи помеѓу активности |
quantitative/qualitative structure activity relationships |
Збир на методи со кои ефектите на различни соединенија се поврзани со нивните молекуларни структури. Тоа им овозможува да се предвиди веројатноста на негативните или позитивни ефекти на одредена хемикалија споредувајќи ја со други кои имаат слични структури. |
Готова храна |
ready-to-eat food |
Храна наменета од производителот за директна консумација, без потреба од готвење или друга обработка. |
|
рециклирана пластика |
recycled plastics |
Нови пластични производи или материјали кои биле направени од рециклиран пластичен отпад. |
|
Начело на замена, намалување и подобрување (3RS) |
replacement, reduction and refinement (3Rs) |
Меѓународно прифатениот пристап за намалување на употребата на животните во истражувањата, каде што е можно, барајќи во студиите да се користат алтернативни модели и / или да се направат подобрувања на методите за да се минимизираат какви било катастрофи кога се користат животни. |
|
Споени реакции |
response addition |
Пристап за проценка на ризикот од мешавини на супстанции во кои реакциите на секоја од поединечните компоненти се утврдени и здружени заедно со цел да се предвиди реакцијата кон мешавината како целина. Овој пристап е валиден само доколку индивидуалните компоненти не се во интеракција едни со други, односно нивните ефекти се целосно независни. |
|
проценка на ризик |
risk assessment |
Специјализирана област на применетата наука која вклучува разгледување на научни податоци и студии со цел да се проценат ризиците поврзани со одредени опасности. Тоа вклучува четири чекори: идентификација на опасноста, карактеризација на опасноста, проценка на изложеноста и карактеризација на ризикот. |
|
карактеризација на ризикот |
risk characterisation |
Завршна фаза на проценка на ризикот, во кој веројатноста дека одредена супстанција ќе предизвика штета се пресметува во однос на природата на опасноста и степенот до кој луѓето, животните, растенијата и / или животната средина се изложени на истиот. |
|
справување со ризици |
risk management |
Управувањето со ризиците, кои се идентификувани по пат на проценка на ризикот. Тоа вклучува планирање, имплементација и евалуација на било кои резултирачки активности преземени за заштита на потрошувачите, животните и животната средина. |
|
рангирање на ризикот |
risk ranking |
Постапка за давање приоритет на ризиците во согласност со нивната веројатност и сериозност. |
|
анализа на ризик и корист |
risk-benefit analysis |
Метода за проценка на можните ризици (во однос на инциденцата и тежината) поврзани со изложеноста кон супстанцијата наспроти можната корист. |
|
RNA/РНК |
RNA |
Вид на нуклеинска киселина која се наоѓа во телото, слична на ДНК но со единечна низа. Најпознатата функција на РНК (рибонуклеинската киселина) е пренесувањето на инструкции од ДНК до клеточниот механизам одговорен за изработка на протеини. |
|
Вклученоста на РНК |
RNA interference |
Блокирање на нормалните генски активности од страна на РНК молекулите. Ова е природен процес, но, исто така може да се искористи од страна на биолозите како начин на истражување на тоа како гените работат во телото. |
|
RNAi |
RNAi |
Блокирањето на нормалните генски активности од страна на РНК молекулите. Ова е природен процес, но, исто така може да се искористи од страна на биолозите како начин на истражување на тоа како гените работат во телото. |
Фактор на безбедност / несигурност, исто така познат како фактор за оценување |
safety/ uncertainty factor, also known as assessment factor |
Се однесуваат на една супстанција, тоа е фактор кој се користи од страна на проценувачите на ризик да се дојде до референтна доза која се смета за безбедна или под која негативниот ефект е малку веројатно дека ќе се случи. Вредноста на факторот на безбедност зависи од токсичниот ефект, големината и видот на популацијата која треба да биде заштитена и квалитетот на (еко) токсиколошките податоци и податоците на изложеност кои стојат на располагање. |
|
план за земање примероци/мостри |
sampling plan |
Систематски начин на планирање во однос на бројот и видот на мостри за испитување. |
|
научно мислење |
scientific opinion |
Мислењата вклучуваат проценки на ризикот за општите научни прашања, евалуации на барањата за одобрување на производ, супстанција или побарување, или проценка на анализата на ризикот. |
|
научни колегијални прегледи |
scientific peer-review |
Евалуација на научна, академска или професионална работа од страна на други чинители кои работат во истата област. |
|
скрининг метода |
screening method |
Првиот чекор од методата е да се утврди присуство на супстанцијата во однос на популацијата за целите на проценка на ризикот. Внесувањето на храна е во комбинација со хемиската концентрација веројатно за да се создаде проценка на хемиската изложеност. |
|
SDD |
SDD |
Распределба на видовите според сензитивноста (SDD) е модел на варијација во однос на чувствителноста на видовите кон одреден извор на штета (на пример, суша, инвазија на штетници или хемиска изложеност). |
|
само-задача |
self-task |
Процес со кој, во текот на својата редовна работа, ЕФСА идентификува проблем достоен за понатамошно разгледување. |
|
деградација на почвата |
soil degradation |
Промена во квалитетот на почвата кој негативно влијае врз нејзината способност да го негува и да даде поддршка на екосистемот. |
|
Култивација без почва |
soil-less cultivation |
Одгледување на растенија со помош на хранлив раствор наместо на почва; исто така, познат како хидропоника. |
|
Видови |
species |
Поделба на видови, видот е група на тесно поврзани и слични по изглед организми; на пример, во случај на Homo sapiens (луѓето), вториот дел од името (sapiens) претставува вид. |
|
дистрибуција на видови според чувствителноста |
species sensitivity distribution |
Модел на варијација според чувствителноста на видовите на одреден извор на штета (на пример, суша, инвазија на штетници или хемиска изложеност). |
|
специфични цели за заштита од пестициди од страна на ЕРА |
specific protection goals for ERA for pesticides |
Специфичните цели за проценка на ризикот по животната средина во однос на тоа што треба да се заштити, каде да го заштити, во кој временски период и со колкав степен на сигурност. |
|
здружени ГМ модификации |
stacked GM event |
Создавање на генетски модифициран организам (ГМО) со повеќе од една генетска модификација. Ова може да се направи од страна на (а) вкрстено-одгледување на два ГМ организми при што секоја има по една или повеќе претходни измени (б) вршејќи втора генетска модификација во постојниот ГМО или (в) воведувајќи повеќе гени или особини одеднаш. |
|
стандард опис на примерок за храна и добиточна храна |
standard sample description for food and feed |
Спецификации во насока на усогласување на генерираните примероци од земјите-членки за анализа на штетни или корисни материи во храна, сточна храна и вода. |
|
статистичка значајност |
statistical significance |
Мерење на веројатноста дека резултатот е добиен врз основа на статистички податоци. |
|
чекори на проценката на ризик |
steps of risk assessment |
Научно-базиран процес кој се состои од четири чекори: идентификација на опасноста, карактеризација на опасноста, проценка на изложеноста и карактеризација на ризикот. |
|
вирус |
strain |
Подтип на микроби што е дефиниран од страна на неговиот генетска шминка; на пример, во случај на Escherichia coli O157, на "O157" дел од името се однесува на вирус. |
|
стрес |
stressor |
Промена во условите, како што се изложеност на суша, штетници или хемикалии, кои често имаат негативни ефекти врз организмот или популацијата. |
|
структурно алармирање |
structural alert |
Делови од органски молекули за кои се верува дека се одговорни за несакани ефекти (на пример за генотоксичност) и може да се користат за предвидување на токсичноста на слични соединенија. |
|
под-популација |
sub-population |
Може да се идентификува поделба на популацијата; на пример, бебиња. |
|
синергетски ефект |
synergistic effect |
Интеракција со која се мултиплицираат резултатите. Исходот за кој станува збор може да биде од корист или негативен. |
|
системски пестициди |
systemic pesticide |
Пестицид кој е дистрибуиран низ цел организам (на пример, инсекти, глодари или плевел), без губење на ефикасноста. |
t½ |
t½ |
Временскиот период потребен за 50% од супстанцијата присутна во поединецот, популацијата или екосистемот да се разложи или да се отстрани по природен пат. Полуживотот или t½, често се користи за да се опише исчезнувањето на потенцијално штетните супстанции, како што се хемиските отрови. |
|
TDI |
TDI |
Толерантната дневна доза на (TDI) е проценка на количината на супстанцијата во храната или водата за пиење која не е додадена намерно (на пример, загадувачи) и која може да се консумира во текот на животот, без да претставува значителен ризик по здравјето. |
|
праг |
threshold |
Доза или изложеност под која што негативни ефекти не се детектирани. |
|
прагот на токсиколошка загриженост |
threshold of toxicological concern |
Скрининг алатка која обезбедува конзервативни лимити на изложеност во отсуство на доволно специфични хемиско-токсиколошки податоци. Тоа е пристап базиран на наука за давање на приоритет на хемикалиите со изложеност на ниско ниво, кои бараат повеќе податоци во однос на оние кои може да се смета дека не претставуваат значителен ризик по човековото здравје. |
|
пристап по хиерархиски нивоа |
tiered approach |
Начин на организирање на токсиколошки проценки со цел да се зголеми ефикасноста и да се намали употребата на животни. Тоа подразбира хиерархија (групи) на тестови, почнувајќи од оние кои ги користат постојните информации или едноставни биолошки методи пред да се премине на тестови користејќи клетки и на крајот живи животни само доколку е крајно потребно. |
|
толерантна дневна доза |
tolerable daily intake |
Проценка на количината на супстанцијата во храната или водата за пиење која не е додадена намерно (на пример, загадувачи) и која може да се консумира во текот на животот, без да претставува значителен ризик за здравјето. |
|
толерантно горно ниво на внес/доза |
tolerable upper intake level |
Максималниот внес на хранливи материи, како нутритиенти или загадувачи, кои може да се конзумираат секојдневно во текот на животот, без негативни здравствени ефекти. |
|
толерантна неделна доза |
tolerable weekly intake |
Максималната доза на хранливи материи, како нутритиенти или загадувачи, кои може да се конзумираат неделно во текот на животот без да се ризикува да настанат негативни здравствени ефекти. |
|
Севкупна студија за исхрана |
total diet study |
Студија со цел да се процени веројатната консумација на штетни или корисни материи во исхраната. При преземањето на една ваква студија, најчесто-консумираната храна се купува од продавници во одредена земја, пред да бидат анализирани. |
|
Токсичност |
toxicity |
Способноста на супстанцијата да предизвика штета на жив организам. |
|
Toксикодинамика |
toxicodynamics |
Процесот на интеракција на хемиските супстанции со телото, а потоа и последователните реакции кои водат до несакани дејства. |
|
Токсикокинетика |
toxicokinetics |
Проучување на процесите со кои потенцијално токсичните супстанции се адресираат во телото. Ова вклучува разбирање на апсорпцијата, дистрибуцијата, метаболизмот и излачувањето на таквите супстанции. |
|
токсиколошки профил |
toxicological profile |
Краток преглед на токсичните ефекти на одредена супстанца, вклучувајќи го и степенот на изложеност на кој се јавуваат овие ефекти/последици. |
|
токсиколошка референтна вредност |
toxicological reference value |
Вредност која го дефинира нивото на одредена супстанца на која луѓето можат безбедно да бидат изложени во текот на одреден временски период; на пример, прифатлива дневна доза/внес (ADI). |
|
следливост |
traceability |
Способноста да се следи патувањето на храната или состојката во сите фази на производство, преработка и дистрибуција. |
|
традиционална храна |
traditional food |
Традиционална храна е подмножество/подгрупа на новата храна. Терминот се однесува на храна што традиционално се консумира во земјите надвор од ЕУ. Тоа вклучува храна подготвена од растенија, микроорганизми, габи, алги и животни (на пр. чиа семиња, баобаб овошје, инсекти, водени костени). |
|
Транскриптомика |
transcriptomics |
Семејството на т.н. "oмика методи: приод кон проучувањето на генската експресија во којашто илјадници РНК молекули во даден примерок (на ткиво или клетки) се анализираат истовремено. |
|
трансформација на производот |
transformation product |
Молекула која е формирана од конкретно соединение (на пр. пестицид), како резултат на метаболизмот, хемиските реакции или еколошките процеси. |
|
Трансмисивни/преносливи |
transmissible |
Кои можат да се пренесуваат меѓу индивидуи во истите видови, како и помеѓу различните видови (на пример, од животните на луѓето). |
|
ПТК/ТТЦ |
TTC |
Прагот на токсиколошка загриженост (TTC) е скрининг алатка која обезбедува конзервативни лимити на изложеност во отсуство на доволно специфични хемиско-токсиколошки податоци. Тоа е пристап кој се базира на наука давајќи приоритет на хемикалиите со изложеност на ниско ниво, за кои се бараат повеќе податоци во однос на оние за кои може да се смета дека не претставуваат значителен ризик по човековото здравје. |
|
TWI |
TWI |
толерантна неделна доза (TWI) е максималната доза на супстанции во храната, како што се нутритиенти или загадувачи, кои може да се конзумираат неделно во текот на животот без да се ризикува од појава на негативни здравствени ефекти/последици. |
Несигурност |
uncertainty |
Недостаток на целосно познавање во врска со ситуацијата, на пример, проценка на ризикот. Несигурноста може да се намали со спроведување на повеќе истражувања. |
|
анализа на несигурност |
uncertainty analysis |
Метод за идентификација на извори на несигурност во пресметката за проценка на ризикот и проценка на неговата големина и насока, со цел грешките да може да се земат предвид. |
|
Проценка на горната граница |
upper bound estimate |
Начин за проценка на изложеноста на конкретно соединение од аналитичките податоци доделувајќи ја најниската вредност која може да се открие (или квантитативно) на сите примероци со сите нивоа под оваа вредност. За токсични хемикалии ова дава најпесимистичка проценка на изложеноста (т.е. вистинското ниво на изложеност секогаш ќе биде под проценката на горната граница). |
Варијабилност |
variability |
Природните варијации забележани помеѓу членовите на една популација, или забележани во текот на времето или во различни географски локации; на пример, индивидуални варијации во подложност на одредени токсични хемиски супстанции. |
|
вектор |
vector |
Носител на агенси кои пренесуваат болести од инфициран поединец на не-инфициран поединец или на неговата храна или средина; на пример, комарците се преносители на паразитите на маларија. |
|
Вирулентност |
virulence |
Степенот или способноста на организмот да предизвикува болест (на пример, бактерии, вируси или паразити). |
|
Витамин |
vitamin |
Диететски супстанции потребни во многу мали количини за поддршка на нормалниот раст и одржување на здравјето на луѓето и животните. Повеќето витамини се "есенцијални", бидејќи тие не се произведуваат во телото. |
|
ранлива група |
vulnerable group |
Група на луѓе кои имаат потреба од специфичен преглед при оценувањето на нутритивните потреби или здравствените ефекти од супстанциите; на пример, бремени жени, новороденчиња и лица изложени на повисоки дози на супстанции преку нивната животна средина. |
тежина на доказите |
weight of evidence |
Процес во кој сите докази кои се однесуваат на одлуката се оценуваат врз основа на неговата сила и квалитет. |
|
Секвенционирање на севкупниот геном |
whole genome sequencing |
Визуелизација на целиот генетски состав на одреден организам. |
Зоонозни |
zoonotic |
Термин даден на болести и инфекции, кои може да се пренесуваат меѓу животните и луѓето. |