Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

СОВЕТИ ЗА БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНАТА ВО УСЛОВИ НА ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ

31.07.2017
СОВЕТИ ЗА БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНАТА ВО УСЛОВИ НА ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ

Труењето со храна е особено честа појава во летните месеци, бидејќи високите температури придонесуваат за полесно и побрзо развивање на микроорганизмите во храната. Од друга страна пак, луѓето во текот на летото повеќе консумираат ладна и сирова храна како што се: сладолед, салати, брза храна (сендвичи) и сл. Затоа, за да се спречи евентуалното труење со храна, Агенцијата за храна и ветеринарство Ве советува за следните едноставни чекори до храна која е безбедна за консумирање и тоа:

Правилен избор, набавка и транспорт на продукти за исхрана:
- При купувањето треба да се води сметка за изгледот, рокот на употреба и соодветното чување на храната;
- Да се купува храна од проверени места,
- Лесно расипливите продукти треба да се купуваат исклучиво од објекти каде што производите се чуваат уредно во разладни уреди;
- Да се избегнува храна со оштетена амбалажа (нагмечена, надуена или напукната);
- Оладените или замрзнатите производи да се купуваат на крајот од пазарењето;
- Храна од видот месо, млеко и јајца да не се чува долго време во автомобили и други транспортни средства;
- Да се одбегнува купување на оладена и смрзната лесно расиплива храна која стои надвор од ладилник или замрзнувач.

Хигиенска манипулација и чување на храната:

- Пред подготовка на храната добро да се измијат рацете;
-Оладената храна да се чува на температура пониска од 5 Ц, а топлата храна на температура повисока од 60 Ц;
- Овошјето и зеленчукот темелно да се измијат под млаз вода;
- Месото, млекото и јајцата термичкидобро да се обработат;
- Доколку после подготвувањето на храната не се консумира веднаш, треба да се чува во фрижидер до времето на сервирање;
- Често миење на рацете во текот на подготовката на храната;- Во фрижидер на најгорние полици треба да се реди зготвената храна, а подолу суровата храна;
- Храната да се заштити од инсекти и глодари кои може да ја контаминираат храната;
- Домашните миленичиња и други животни да не бидат во контакт со храната што се подготвува.

Купена веќе подготвена храна или консумирана храна во угостителски објект:

- Консумирајте храна на места кои имаат добра репутација;

- Категорија на објекти со висок ризик во летен период се објекти за брза храна и слаткарници;

- Доколку сте купиле топла, оладена или замрзната храна, треба што побрзо да ја донесете дома;
- Оладената и смрзната храна веднаш ставете ја во ладилник и замрзнувач;
- Одбегнувајте храна која остава впечаток дека е расипана или сменила боја;
- Проверете дали лицето кои послужува храна користи посебни штипки за различни видови храна;
- Во објектите за брза храна одбегнувајте ги додатоците кои не стојат во ладилник и тоа: мајонез, кечап, крем салати, сосови, преливи и сл.

Консумирање на безбеден сладолед

- Да се купува сладолед од сигурни продажни места;

- Да се внимава на разладниот уред каде се чува сладоледот;

-Пред консумирање да се провери изгледот, мирисот и вкусот на сладоледот;
- Доколку се купува сладолед,пакуван сладолед, да се внимава на рокот на употреба, односно да се прочита означувањето.

ДОКОЛКУ СМЕТАТЕ ДЕКА ХРАНАТА НЕ Е БЕЗБЕДНА, НЕ РИЗИКУВАЈТЕ – ФРЛЕТЕ ЈА!

Категорија