Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на 0800 00 210. Следува награда од 2500 денари

Доколку најдете угината дива свиња ве молиме да пријавите на
0800 00 210
Следува награда од 2500 денари

Август 2020

ФАО бара финансиски експерт за проектот со АХВ

27.08.2020

Организацијата за земјоделство и храна на Обединетите Нации – ФАО објавува оглас за ангажирање на Национален финансиски експерт за проектот на ФАО и Агенцијата за храна и ветеринарство “Зајакнување на националната Кодекс структура во Северна Македонија“.

Огласот е активен од денес - 27 август 2020 година, а крајниот рок за аплицирање е на 6 септември 2020 година.

Огласот е објавен и на официјалната интернет страница на Обединетите нации во Република Северна Македонија: https://un.mk/vacancies/

Прирачникот за операторите со храна во градинките нова алатка за безбедна храна за децата

27.08.2020
Агенцијата за храна ветеринарство во соработка со Организацијата на  потрошувачи, во рамки на Програмата за заштита на потрошувачи за 2020 година изработи Прирачник за оператори со храна во предучилишни установи.

ФАО: Нови функции на мобилната апликација на ФАО и MammalNet за откривање на африканска свинска чума кај дивите свињи

27.08.2020
Во рамки на напорите за рано откривање и реагирање на болестa африканска свинска чума, Организацијата за земјоделство и храна на Обединетите Нации – ФАО, заедно со проектниот тим MammalNet, додадоа нови функции во бесплатната мобилна апликација iMammalia, со цел навремено известување за пронајдени трупови на диви свињи низ Балканот и пошироко. Апликацијата, која веќе се користи во Европа, првично беше дизајнирана за лесно снимање и евидентирање на присуството на цицачи. 
11.08.2020 | Одржана работилница за Закон за вршење на официјални контроли
На 10 и 11 август се одржа дводневна работилница каде беше презентиран и разгледуван нацрт Законот за вршење на официјални контроли. Нацрт законот беше изготвен како една од активностите во рамките на проектот “Подобрување на спроведувањето на законодавството за здравствена заштита на животните, безбедноста на храна и фитосанитарното законодавство и соодветните информативни системи”.

Невистина е дека се чека одобрение од АХВ за работа на охридското прифатилиште за бездомни животни

06.08.2020
Агенцијата за храна и ветеринарство најостро го осудува обидот за манипулирање на јавноста и пласирање на невистини дека стационарот за бездомни кучиња во Охрид, се уште чека дозвола за работа од Агенцијата за храна и ветеринарство, вест која вчера, беше објавена на медиумот Супер радио на порталите OhridPress и Inpress.